Comfort food vind ik een prachtig begrip. Typ het in op Google en je krijgt de volgende omschrijving: ‘Comfort food is food which provides a nostalgic or sentimental value to the consumer, and is often characterized by its high caloric nature, high carbohydrate level, and simple preparation. The nostalgia may be specific to either the individual or a specific culture.’ Het volgende gerecht dat ik met jullie zal delen voldoet zeker aan de kenmerken van comfort food, namelijk Indonesische Beef Rendang. Je kan het ook wel zien als een Indonesische rundercurry. Het duurt even voordat dit gerecht klaar is, maar de bereiding zelf is absoluut niet moeilijk. Geloof me, het is het wachten waard. Zie het koken als een reis door Indonesië: geef je over aan de geuren van de specerijen en warm met het stoom van je stoofpan je huis op tot het tropische temperaturen bereikt. 

Benodigdheden (4 personen):

Voor de currypasta (oftewel de boemboe):

 • 2 rode uien
 • 1 stuk gember (geschild, ongeveer 4 cm)
 • 4 tenen knoflook (of meer, als je van stinken houdt)
 • 2 rode chilipepers
 • 2 stokjes citroengras (sereh)
 • 6 kaffir limoenblaadjes
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • 1 eetlepel korianderzaad
 • 1 eetlepel palmsuiker
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel kurkuma (ook wel bekend als koenjit)

Voor de curry:

 • 1 kg runder/bieflappen
 • een scheutje (zonnebloem)olie
 • 400 ml kokosmelk
 • 100 gram geraspte kokos
 • 1 kaneelstokje
 • 1 theelepel zout

Voor erbij:

 • 400 gram pandanrijst
 • 2 lente-uitjes om te garneren
 • 1 bosje koriander om te garneren
 • 1 limoen

De bereiding 

 1. Snijd de runder/bieflappen in blokjes en bak ze heel even met een beetje olie in een stoofpan tot ze een kleurtje hebben. Haal daarna de stukken vlees uit de pan en bewaar ze even in een schaal.
 2. Voor de boemboe snijd je de rode uien, gember, chilipepers en citroengras even grof. Deze ingrediënten gooi je samen met de palmsuiker, limoenbladeren en de resterende kruiden in een keukenmachine. Als je lekker traditioneel wil doen, gebruik je een vijzel en stamp je alles fijn. Ze zeggen ook wel dat het gerecht dan uiteindelijk beter smaakt. Doe gewoon waar je zin in hebt en de tijd voor wil nemen.
 3. Als het nodig is doe je nog een beetje olie in de stoofpan en fruit je de boemboe even aan. Laat je overweldigen door de geuren die nu vrijkomen.
 4. De kort aangebakken runder/bieflappen kunnen nu bij de boemboe in de stoofpan. Voeg dan de kokosmelk toe, de geraspte kokos, het kaneelstokje, een beetje zout en 100 ml water. Laat het vlees minimaal 3 uur lang op zacht vuur sudderen. Vergeet niet af en toe te roeren en te proeven!
 5. Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven en garneer het gerecht met koriander, lente-ui en eventueel een schijfje limoen. Eet smakelijk/Selamat makan!

Heb je wel zin in comfort food, maar geen zin om in de keuken te ploeteren? Bestel je rendang dan heel gemakkelijk bij Javaans Eetcafé of The Foodspot via fooddrop.nl!