De parel? Ja, ik zie De Olijfboom in de Steentilstraat als een parel. Waarom? Het is een aanwinst voor de straat, die de afgelopen jaren veel te maken heeft gehad met leegstand. De Olijfboom zorgt ervoor dat de Steentilstraat er weer wat gezelliger uitziet. Ik kwam er laatst aan het begin van de middag, toen Chryssa, de eigenaresse, het restaurant net opende. Ik werd overmand door de geuren van Griekenland, die je doen denken aan lokale Griekse restaurantjes op vakantie. Nu schrijf ik dit stuk voor jullie, omdat ik stiekem heel trots ben dat dit restaurant al sinds het begin van FoodDrop enthousiast samenwerkt met ons.

Het motto van De Olijfboom: authentiek, puur en simpel

Het was een mooie woensdagmiddag en de zon zorgde voor aangename temperaturen. Alsof de zomer nog lang niet voorbij is. Chryssa bood me heel vriendelijk iets te drinken aan en zei dat ik even ergens plaats kon nemen, gezien ze nog even bezig was met opstarten. Op het terras was het prima vertoeven. De chefkok Vasilis, mede-eigenaar en de echtgenoot van Chryssa, was in de keuken al het een en ander aan het voorbereiden. Ik had nog niet gelunchd en je kon wel raden dat ik trek kreeg (je denkt zeker ‘stomme opmerking Nurana, wanneer heb je geen trek’).

Chryssa vroeg toen ze klaar was of ik binnen wilde zitten en leidde me naar de ouzerie, oftewel het restaurantgedeelte. Haar charisma paste bij de uitstraling van het restaurant. Je merkt dat zij en Vasilis hun ziel en zaligheid erin hebben gestopt en liefde hebben voor puur en eerlijk eten. Ik vroeg haar wat hun visie was voor De Olijfboom en waarom ze de traiterie en ouzerie hebben opgestart.

‘Het idee is ontstaan in Amsterdam. Mijn man en ik hebben elkaar ontmoet in een soortgelijke traiterie waar hij in de keuken werkte en ik in de verkoop. In de Randstad waren zulke restaurantjes er al jaren. In Groningen begint dat nu pas een beetje te komen. Inmiddels bestaat De Olijfboom bijna drie jaar en is Gronigen er echt klaar voor. We begonnen aan de kant van de keuken met de winkel voor takeaway en hadden nog maar een paar tafeltjes. We wilden Groningen kennis laten maken met de authentieke Griekse keuken, daarbij uitgaande van natuurlijke producten en ingredienten. Daar staat de Griekse keuken eigenlijk ook voor, voor hele simpele en pure ingrediënten. Daar kan je heel veel lekkers mee maken. We hebben speciaal besloten om geen grill- en frituurgerechten te verkopen, zoals je wel veel ziet in andere Griekse restaurants, niet alleen in Nederland maar ook in de Griekse toeristische gebieden. Dat is eigenlijk niet authentiek Grieks. Het is een beetje als de Spaanse keuken, met veel hapjes, tapasachtig zeg maar. Dat proberen we te verkopen en gelukkig is daar heel veel markt voor.’

Het verhaal achter de producten

De Olijfboom werkt met een afwisselend menu. Vaak maken ze waar ze zelf zin in hebben en creëert chefkok Vasilis zijn meesterlijke creaties met verse en lokale producten. Hoewel ze veel afwisselen, spelen ze ook in op de behoeftes van de klant. Sommige gerechten zijn zo populair, dat ze die niet uit het menu halen, maar als basisgerecht behouden. In de winkel kunnen er ook Griekse producten gekocht worden, zoals de biologische olijfolie uit Kreta waar ze zelf veel mee koken. De winkel zit vol met natuurlijke producten, zonder toevoegingen. ‘Dat hoeft namelijk allemaal niet’, vindt Chryssa. ‘In onze keuken doen we niets met kant-en-klare sauzen, kleur- en smaakstoffen’.

De Olijfboom in de toekomst

Ik vroeg Chryssa hoe hun toekomstplannen eruit zien. ‘In principe zijn wij heel tevreden over hoe het nu gaat. Het loopt lekker en we hebben leuke, enthousiaste klanten die terugkomen. We merken nu echter wel dat de keuken gebouwd is op de traiterie. Met de uitbreiding van het restaurant en FoodDrop die steeds meer groeit, hebben we eigenlijk wel een grotere keuken nodig. Wie weet breiden we later uit, maar voor nu zitten we hier op een fijn plekje. Het is niet de populairste straat, vanwege alle leegstand. Langzaam maar zeker komen er steeds meer leuke tentjes. Niet iedereen redt het, maar we hebben goede hoop.’

De samenwerking met FoodDrop

De samenwerking met FoodDrop kwam voor De Olijfboom op het juiste moment. Er was behoefte aan een bezorgmogelijkheid, maar Chryssa wilde liever geen scooters voor de deur. Dat paste niet bij het imago van De Olijfboom. In mei stond Chryssa op het Multiculinair Foodfestival, waar Jantine (eigenaresse FoodDrop) een broodje kocht. Jantine was om en vroeg meteen of Chryssa met haar samen wilde werken. ‘Dit was ideaal. Bezorgen op de fiets is milieuvriendelijk en ik hoefde geen extra personeel aan te nemen. Qua administratie hadden we ook geen extra werk.’

Chryssa’s ultieme aanrader

Het interview eindigde met de vraag wat Chryssa het allerlekkerste gerecht uit de Griekse keuken vindt. Dit vond ze een lastige vraag, wat ik uiteraard snap, omdat er zo veel lekkere dingen zijn. ‘We hebben het niet heel vaak, maar ik ben zelf erg dol op peulvruchten. Daar zullen we denk ik wat meer mee koken. Op dit moment hebben we olifantenbonen, linzensoep en linzensalade, maar we zouden het nog uit kunnen breiden met kikkererwten, waar ik ook erg gek op ben. Daar kan je veel heerlijke, gezonde en pure gerechten mee maken’.

Na het gesprek kon ik het niet laten om twee pita’s met lamsvlees te kopen. Ook zin in lekker authentiek Grieks eten? Ga dan gauw even langs dit pareltje in de Steentilstraat of bestel heel gemakkelijk via www.fooddrop.nl!