Het is een tijdje geleden dat ik wat recepten heb gedeeld, dus bij deze geef ik jullie er wel 3 die erg lekker zijn voor deze tijd van het jaar. Als kind was ik al dol op pompoen. Mijn moeder’s gerecht met pompoen kon ik elke week wel eten. Een keer probeerde ze me voor de gek te houden door wortels te gebruiken in plaats van pompoen en toen dacht ik dat ik het niet meer lustte. Ik kwam er heel laat achter dat het een wrede actie was. Nu ik wat ouder ben, ben ik erachter gekomen dat pompoen een ontzettend veelzijdig product is. Overal zie ik pompoenbrood, pompoenhummus, pompoentaart, pompoencheesecake, pompoensoep, pompoenrisotto, Donald Trump, pumpkin spice latte, NOEM MAAR OP. In de blender ermee!

Bij deze deel ik mijn top 3 met jullie.

  1. Pumpkin spice latte (voor 1 grote beker)

Benodigdheden
200 ml melkAfbeeldingsresultaat voor pumpkin spice latte
1 espresso
1 el pompoenpuree
0,5 theelepel pumpkin spice mix
1 tl vanille-extract
1 tl suiker
1 flinke toef slagroom

Bereiding

  • Kook stukjes pompoen in 12 minuten gaar en pureer ze glad met een staafmixer. Dit goedje kan je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren (mocht je het gebruiken voor het tweede gerecht hieronder).
  • Om de pumpkin spice mix te maken meng je 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 1 tl gemalen kruidnagel, 1 tl gemalen piment en een snufje nootmuskaat. Voor 1 beker heb je uiteindelijk maar een halve theelepel nodig, maar maak gerust een grote hoeveelheid van deze mix, mocht je de hele winter pumpkin spice lattes willen drinken.
  • Next step. Verwarm 200 ml melk met de pompoenpuree, pumpkin spice mix en suiker in een pan. Laat het mengsel koken en roer alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in een grote mok.
  • Giet ook de espresso in de mok, flinke toef slagroom erop en garneer nog wat met de pumpkin spice mix. GENIETINGS.

 

  1. Pompoencheesecake

Benodigdheden
600 gram monchouAfbeeldingsresultaat voor pumpkin cheesecake
300 gram pompoenpuree
150 gram suiker
100 gram boter
2 theelepels pumpkin spice kruiden
2 eieren
1 tl vanille-extract
220 gram speculaas
Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden celcius
  • Maal de speculaas in een keukenmachine, smelt de boter in een pan en maak een mengsel met de koekkruimels
  • Bekleed een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en druk het koekmengsel aan met een lepel. Bewaar je springvorm even in de koelkast.
  • Mix de roomkaas en suiker tot een stevige en romige massa. Voeg een voor een de eieren toe, vervolgens de pompoenpuree, de pumpkin spice mix en de vanille-extract. Mix mix mix.
  • Giet de roomkaaspompoenvulling (wauw, wat een woord) in de vorm en bak de cheesecake ongeveer een uur. De bovenkant moet stevig zijn, maar de taart zelf is wel een beetje ‘wobbly’.
  • Zet de oven uit en laat de cheesecake afkoelen in de oven. Laat het daarna nog 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Eet de cheesecake met een beetje slagroom of garneer het met speculaaskruimels. Of allebei. Wat je zelf mooi vindt.
  1. Pittige Surinaamse pompoen met zoutvlees en rijst

Oké, even geen zoete koek, maar eerder sweet and savoury! Voor dit gerecht kan je me wakker maken. Als vegetariër kan je het zoutvlees natuurlijk weglaten.

Benodigdheden

  • 1 flespompoenAfbeeldingsresultaat voor masala pumpkin
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 madame jeanette peper
  • 250 gram zoutvlees
  • Zout naar smaak
  • 1 tl Surinaamse kerrie massala
  • 1 tl Witte peper
  • 1 tl tomatenpuree
  • Zonnebloemolie
  • 350 gram witte rijst

Bereiding

  • Kook het zoutvlees een half uur uit en snijd het daarna in kleine stukjes
  • Schil de pompoen, verwijder de draderige binnenkant en snijd het vruchtvlees in stukjes
  • Verhit een beetje zonnebloemolie in een stoofpan en fruit ui en knoflook
  • Bak dan het zoutvlees een beetje aan
  • Voeg de tomatenpuree toe, witte peper, kerrie massala, zout naar smaak en de madame jeanette peper. WAARSCHUWING: laat de peper niet kapot gaan, dit is puur voor de smaak. Mocht je dit ondanks mijn waarschuwing wel willen doen, zet alvast een glas melk klaar, want water zal je toch niet helpen
  • Voeg de stukjes pompoen toe en roer het geheel goed door elkaar
  • Voeg een klein beetje water toe en laat het gerecht ongeveer 15/20 minuten stoven met het deksel op een kiertje op de pan
  • Controleer of de pompoen zacht is. Vind je het te waterig? Haal het deksel eraf en laat het water even inkoken.
  • EET SMAKELIJK!