In veel restaurants zijn vegetarische gerechten ontzettend saai. Als vegetariër heb je zo weinig keus. Tussen de opties staan er vaak alleen maar quiches, vegetarische lasagna’s of een ander gerecht dat is overgoten met kaas. Vegetariër zijn betekent echt niet dat je alleen maar kaas kan eten. Sterker nog, de mogelijkheden zijn eindeloos. Inge, eigenaresse en kokkin van Cook-Ing (see what I did there?), is in de laatste paar jaren erg creatief geweest in het maken van gezonde, vegetarische en vooral veelzijdige gerechten. Voor vele geïnteresseerden in Groningen opent ze de ogen en laat ze zien wat de vegetarische keuken te bieden heeft. 

Het begin van Cook-Ing
Inge is drie jaar geleden begonnen met Cook-Ing. Zij miste zelf de mogelijkheid om gezonde maaltijden af te halen of te laten bezorgen. Ze kookte heel graag, maar had daar met haar drukke baan niet altijd tijd voor. De conclusie was simpel: dan maar zelf beginnen! Liefhebbers konden bestellen via de website voor 9.00 uur ’s ochtends. Dat was erg handig, want zo wist Inge precies hoeveel bestellingen ze voor die dag klaar moest maken. De bestellingen konden worden afgehaald, maar ze bezorgde deze ook zelf op de fiets. Haar idee werd een succes. Inmiddels heeft Inge zich verplaatst naar de Pottebakkersrijge 8 en is ze een eetwinkel begonnen die voorzien is van een grote professionele keuken, waar ze de kleurrijke gerechten voorin presenteert in de vitrine.

Het concept
Inge bedenkt iedere week drie verschillende gerechten, waarvan alles vegetarisch en voornamelijk biologisch is. De gerechten zijn gezond en puur: er wordt dus geen gebruik gemaakt van pakjes en zakjes. Ze experimenteert veel met nieuwe smaken en probeert dan ook elke week nieuwe gerechten te bedenken. Ze vertelt erbij dat ze naar de buitenwereld toe niet meteen vermeldt dat het om vegetarische gerechten gaat. ‘Op de website ben ik er wat terughoudend over, omdat ik niet wil dat mensen denken ‘oh dit is alleen maar vegetarisch, laat maar’. Ik wil die doelgroep niet uitsluiten, maar juist dat ze denken ‘oh, zo kan het ook’. De doelgroep die ik wil bereiken wil gewoon lekker en gezond eten. De liefde proeven in mijn eten. Regelmatig krijg ik terug dat ze het vlees absoluut niet misten in mijn gerechten en dat vind ik een mooi compliment!’ Nog steeds zijn Inge’s gerechten online te bestellen, maar sinds de eetwinkel er is, is het mogelijk om tussen 16.00 uur en 18.30 uur gewoon binnen te lopen en de bestellingen af te halen. Thuis kan je de maaltijden dan heel gemakkelijk zelf opwarmen. Feedback over de gerechten is ook altijd welkom en vindt Inge erg leuk om te horen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is voor Inge heel belangrijk. Zoals ik al eerder zei, bezorgde ze haar maaltijden al op de fiets en nu krijgt ze ook hulp van FoodDrop! Zelf gebruikt Inge ook geen auto, alleen voor catering en andere grote opdrachten. Eten weggooien is ook iets wat absoluut niet bij Inge past. Als ze gerechten over heeft, stopt ze die in de vriezer en eet ze die later zelf op, want ja, de chef moet zelf natuurlijk ook eten. Toen iemand in de winkel haar vroeg wat ze met de overgebleven gerechten deed, werd haar gevraagd of ze die ook verkocht. Bij toeval is de optie dus ook toegevoegd aan het concept; in de winkel prijkt er een bordje met de suggestie om eens te vragen naar wat er in de vriezer ligt.

Biologisch
Inge probeert zoveel mogelijk biologisch te koken. 100% biologisch lukt niet altijd, omdat bepaalde producten niet biologisch te verkrijgen zijn. ‘Ik kijk altijd welke producten ik uit de buurt kan halen en hoe deze gemaakt zijn. Dat vind ik erg belangrijk. Sommige restaurants gebruiken het label ‘biologisch’ in mijn beleving als marketingtool, maar ik maak bewust gebruik van biologische ingrediënten omdat ik dat zelf belangrijk vind. Weet wat je eet en waar het vandaan komt.’ Er hangt vaak een wat hoger prijskaartje aan biologische producten, maar tot nu toe lukt het Inge aardig om al haar gerechten betaalbaar te houden.

Toekomstdromen
De vriend van Inge, Martijn, heeft een wijnbar, genaamd Barrel. Ze hebben de droom om uiteindelijk samen een bedrijf te starten, want lekker eten en goede wijn is nu eenmaal de perfecte match. Hun huidige locaties lenen zich hier echter niet voor dus op korte termijn zal het niet gebeuren, maar het idee begint wel steeds concreter te worden. Regelmatig serveert Inge maaltijden en hapjes bij Barrel en zoekt Martijn er passende wijnen bij uit, wat door de gasten heel goed ontvangen wordt. Ooit wil ze een plekje waar je lekker kan drinken en low-level kan eten, maar in wat voor vorm weet Inge nog niet precies. Voor nu houdt ze zich vooral bezig met de winkel, catering en kookworkshops en daar heeft ze het al druk genoeg mee. Het gaat heel goed en is allemaal net te behappen. Het geeft haar in ieder geval nog dagelijks veel energie, dus we zullen nog veel van haar horen!

Benieuwd naar de creativiteit van Inge? Bestel haar gezonde en lekkere gerechten via www.fooddrop.nl!