‘Vroeger vond ik het geweldig om te spelen in de keuken. In Thailand waren we met een groot gezin. Mijn vader, moeder, broertje, ik en mijn opa en oma. Het voorbereiden van het avondeten was altijd heel gezellig. Iedereen stond in de keuken: de ene persoon stampte de ingrediënten voor de currypasta, de ander was kokos aan het raspen. Het koken zit in mijn bloed en de basis heb ik dan ook geleerd van mijn familie. Deze basis leer ik nu aan andere mensen.’

Het ontstaan van Thai Jasmine
Twaalf jaar geleden, in 2004, begon Nathavimol een klein Thais restaurantje met 38 zitplaatsen aan het Schuitendiep in Groningen. ‘Het begon als een hobby. Koken voor vrienden en kennissen vond ik erg leuk. Ik vroeg me af waarom er in Groningen geen echt authentiek Thais restaurant was. Er waren wel Chinese restaurants met lekkere Thaise gerechten, maar ik miste iets. Ik besefte dat er een gat in de markt was. Ik wilde mensen kennis laten maken met authentiek Thais eten. Dat was in het begin niet zo makkelijk, want mensen waren het niet gewend. Ze vroegen bijvoorbeeld om babi pangang of stokbrood. Het werd dus tijd om mensen wat van onze eetcultuur te leren.’

Inmiddels is het restaurant verplaatst naar het Gedempte Zuiderdiep, met wel 100 zitplaatsen. Nathavimol’s restaurant wordt altijd goed gewaardeerd en daardoor groeien ze tot op de dag van vandaag. ‘Ik houd van goed en eerlijk eten. Wat wij thuis eten, verkopen we ook. Het is niet aangepast op Nederlandse eetgewoonten. Sommige ingrediënten, zoals paprika’s, gebruik ik wel voor de kleur, maar we proberen wel zoveel mogelijk met producten te werken die geïmporteerd zijn uit Thailand, zoals zoete basilicum, Thaise babyaubergines, witte aubergines, koriander en tamarinde.’

De authentieke Thaise gerechten
De basis van de gerechten is kenmerkend voor Bangkok, waar Nathavimol vandaan komt. Daar eten ze niet zo zeer pittig, maar wordt er gewerkt met verfijnde smaken met kokosmelk en eten ze gerechten met jasmijnrijst. In het noorden en noordoosten van Thailand wordt er juist meer kleefrijst gegeten en worden er sterkere smaken gebruikt met meer pit. In de gehele Thaise keuken is het belangrijk dat er met goede ingrediënten wordt gekookt; er moet zoveel mogelijk vers en er mag niets uit blik worden gebruikt.

Bij Thai Jasmine zijn er gerechten te vinden die verschillen in mate van pittigheid. Nathavimol houdt zelf wel van een beetje pit, maar eet lang niet zo scherp als haar collega’s. Op de vraag hoe scherp sommige Groningers kunnen eten, antwoordt ze met een brede glimlach: ‘er zijn mensen die vragen of het gerecht héél erg scherp kan. Ik ben daar soms echt verbaasd over. In overleg met de collega’s doen we dan zo’n 150 gram chilipepers in een gerecht. Als ik zie dat de gast daar heel dankbaar voor is, kijken we elkaar aan en denken ‘hoe kan dat?!’. Ik denk niet dat hij een doorsnee Groninger was, maar ik vond het interessant en prachtig om te zien.’

Het nieuwe afhaalgedeelte en de samenwerking met FoodDrop
Na de grote renovatie in augustus, is er naast het restaurant een afhaalgedeelte geopend, waar je ook gauw een hapje kan eten. Dat gedeelte is bedoeld voor de snelle eters, geïnspireerd door de streetfood van Bangkok. In Thailand zie je ze overal, kraampjes met eten op elke hoek van de straat. Dit concept is ideaal voor studenten en werkenden met weinig tijd. Bij Thai Jasmine kunnen ze dan terecht voor een snelle lunch of een afhaalmaaltijd voor in de avond. Sinds de samenwerking met FoodDrop, kunnen deze maaltijden ook bezorgd worden!

Thai Jasmine in de toekomst
‘Mijn grootste passie blijft lekker koken voor de mensen in Groningen. Voor de liefhebbers van Thais eten. Qua service, inrichting en de menukaart probeer ik altijd te verbeteren. Zo wil ik bijvoorbeeld ook meer experimenteren met biologische gerechten en de dessertkaart uitbreiden. In Thailand hebben we namelijk niet zoveel nagerechten zoals cake of taartjes met room. Daar vind je meer nagerechten met fruit, kleefrijst en kokosmelk. De dessertkaart vraagt dus wat meer creativiteit van mij. Verder zal het assortiment in de winkel nog verder worden uitgebreid en zullen we voor bedrijven ook de catering verzorgen.’

Positieve energie
In het restaurant zijn er allerlei spullen te vinden die uit Thailand komen. Zo is er boven in het restaurant een altaar met een boeddhabeeld te zien. Elk jaar nodigt Nathavimol Thaise monniken uit om het restaurant te zegenen. Er wordt dan een boeddhistische ceremonie gehouden. Op de glazen voordeur is er een witte tekening zichtbaar, gemaakt door de monniken tijdens het gebed. Deze tekening, gemaakt met een soort poeder, staat voor geluk. Iedereen die binnenkomt brengt alle positieve energie met zich mee en al het negatieve blijft buiten. Vandaar dat het dus zo goed gaat bij Thai Jasmine! Nathavimol prijst zich dan ook gelukkig met de gasten die blijven komen en haar team dat altijd achter haar staat.

Wil jij Thai Jasmine ook verblijden met positieve energie? Of wil je gewoon gelukkig worden van Nathavimol’s authentieke Thaise gerechten? Schroom niet en breng haar eens een bezoekje of neem een kijkje op www.fooddrop.nl!