Lieve allemaal,

2016 is bijna voorbij en we gaan weer (vr)etend het nieuwe jaar in. Zoals jullie weten geloof ik oprecht dat eten voor geluk staat, dus dat bezorg ik jullie ook graag zo in de eerste uren van 2017. De onderstaande recepten zijn ware smaakbommen in je mond, bommen waar je niet bang voor hoeft te zijn tijdens old en nij. Het heeft misschien wel invloed op je figuur, maar daar maken we ons maandag pas zorgen om.

1.Cheesy artisjokdip

Geweldig recept. Je kan hier eindeloos mee variëren (throw in all kinds of cheese), ruim van tevoren maken en je hebt er veel van, dus je kan er veel mensen blij mee maken.

Benodigdheden:

250 gram roomkaas op kamertemperatuur
2 el mayonaise
1 blik artisjokharten
2 bosuitjes, fijngesneden
50 – 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 bol mozzarella, in stukjes gesneden
100 gram belegen kaas
Zout en peper naar smaak
Een scheutje tabasco
Een scheutje Worcestershiresaus

Bereiding:

Mix de roomkaas samen met de mayonaise tot een glad geheel. Giet de artisjokharten af, snijd deze in stukjes. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar heen en giet het geheel in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak de dip ongeveer 30 – 40 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en de dip bubbly. Serveer direct met brood, soepstengels, toastjes of groentes.

2. Juicy, crunchy fried chicken tenders

Mensen zijn gevoelig voor de combinatie juicy en crunchy. Deze kippendijstukjes zijn hemels en verslavend. KFC, eat your heart out!

Benodigdheden:

1 kg kippendijvlees (uiteraard hier naar vragen, deze zijn zonder bot) (en ja, een kilo, want ze zijn zo op, vooral als je met meer dan 15 mensen bent)
200 ml karnemelk
3 à 4 tenen knoflook, fijngeperst
1 grote witte ui, fijngesneden
1 el paprikapoeder (Je kan trouwens ook gewoon andere kruiden gebruiken als je dat lekkerder vindt)
Beetje zout en peper
Een halve pak bloem
Een liter zonnebloemolie om in te frituren

Bereiding:

Snijd het kippendijvlees in stukken ter grootte van wat je gewend bent met kipnuggets. Leg het vlees in een grote mengkom en doe de ui erbij in, de knoflook, paprikapoeder en wat zout en peper. Het kruiden van het vlees doe ik eigenlijk een beetje op gevoel. Er moet in ieder geval meer paprikapoeder en peper doorheen dan zout, want als je de stukken uiteindelijk dipt in een sausje is het al goed op smaak. Giet de karnemelk erin en meng alles goed door elkaar. Laat het mengsel in ieder geval een half uur marineren. Je zou dit eventueel ook een nacht in de koelkast kunnen laten staan, dan wordt je vlees nog juicier.

In een andere schaal meng je de bloem met nog een beetje paprikapoeder en een beetje zout en peper. Leg hier de stukken kip in en voorzie ze van een paneerlaagje. Vervolgens frituur je de kip op 180 graden voor ongeveer 7 – 8 minuten. Dip ze in je favoriete saus. Ik heb zelf een mengsel van mayonaise en sriracha gebruikt.

3. Pizza rolls

Dit recept is super makkelijk en net als bij de bovenstaande recepten kan je eindeloos variëren en je kan gelijk veel hapjes klaarmaken.

Benodigdheden:

1 pak kant-en-klaar pizzadeeg of croissantdeeg
1 pak tomato frito (die vind ik het lekkerst, je kan ook gewoon tomatenpuree of andere tomatensaus gebruiken)
Je favoriete geraspte kaas
Vlees naar keuze (ham, salami, sucuk, wat je maar ook eet op een pizza)
Italiaanse kruiden
Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Verdeel het deeg in een stuk horizontaal op je aanrechtblad. Smeer het deeg in met je favoriete tomatensaus. Breng op smaak met de italiaanse kruiden, peper en zout. Verdeel het vlees en de geraspte kaas op het deeg en rol het geheel strak op, zodat je een soort swirly boomstamsushi (begrijpen jullie me nog?) hebt. Snijd de rol vervolgens in stukken van ongeveer 2 à 3 cm breed. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gooi er nog even wat extra italiaanse kruiden overheen. En doe eens gek, ook nog een beetje kaas. Bak ze 20 -25 minuten in de oven op 180 graden.

Zo, dit was het dan voor 2016. Veel plezier met de voorbereidingen en ik wens jullie alvast een smakelijk nieuw jaar!