Het was op een vrijdag, rond een uurtje of vier, toen ik De Kohinoor van India binnenstapte. Het was koud en het begon al te schemeren. Binnen hing er een huiselijke sfeer; het was aangenaam warm, de lichten waren gedimd en het rook al heerlijk door alle voorbereidingen voor de avond. Ik liep verder naar achteren en daar kwam de chefkok tevoorschijn. Uiterst vriendelijk bood hij me een kop koffie aan met een zoete, Indiase lekkernij en we gingen zitten. Ik luisterde en hij vertelde over zijn werk als chefkok bij het Indiase specialiteitenrestaurant, De Kohinoor van India.

Over De Kohinoor van India
De Kohinoor van India in Groningen, gelegen aan de Oostersingel, pal naast het UMCG, bestaat inmiddels 7 jaar. In het verleden heeft de chefkok in verschillende restaurants gewerkt en dus veel ervaring opgedaan. Bij De Kohinoor van India kookt hij voornamelijk zelf. De reden is heel simpel; er zijn gewoon niet zoveel andere koks. Door de jaren heen zijn er veel koks die gespecialiseerd zijn in de Indiase keuken verhuisd naar Engeland. Dit is erg jammer, maar gelukkig kunnen wij nog wel genieten van de kookkunsten bij De Kohinoor van India. ‘Ik kook vooral alleen. Zo weet ik ook dat het eten goed is. Mensen blijven elke dag komen, ook al is het hier soms moeilijk parkeren. Voor elke dag ben ik dankbaar.’

Bij De Kohinoor van India wil de chef iedereen in Groningen echte, authentieke, Indiase gerechten laten proeven. De producten die hij gebruikt zijn vers en gezond, en alle currypasta’s stelt hij zelf samen. ‘Als je verstand hebt van de kruiden, kan je alles maken. Alles is mogelijk.’ De Indiase kookboeken laat hij links liggen. De gerechten die je bij De Kohinoor kan eten, vinden hun oorsprong bij zijn oma. Zoals hij het vertelt, klinkt het koken van Indiase gerechten als een ware kunstvorm. Gerechten die je niet zomaar kunt overnemen uit boeken.

De chef heeft in de afgelopen jaren gemerkt dat mensen in Groningen steeds meer openstaan voor de Indiase keuken. Hij heeft op veel plekken gewerkt, maar in Groningen zijn de meeste jonge mensen. Deze doelgroep vindt hij altijd erg leuk omdat ze heel nieuwsgierig zijn naar de gerechten en alles heel lekker vinden. ‘Vroeger moest ik op de markt staan om mensen mijn eten te laten proeven. Ik moest echt naar de mensen toe om ze kennis te laten maken met de Indiase smaken.’

De gerechten bij De Kohinoor van India
Het leuke aan De Kohinoor van India, is dat je veel verschillende gerechten kunt proeven door de thali die je samen kan stellen. De gerechten variëren van mild naar zeer pittig. De chef waarschuwt wel voor de pittige gerechten, maar benadrukt wel dat het leuk en lekker is om te proberen. Anders maak je niet écht kennis met de Indiase keuken. De variatie van de gerechten zorgen voor een gebalanceerde smakenpalet. De gerechten worden opgebouwd van mild naar zeer scherp. Zo zijn de korma- en malai-gerechten mild van smaak en de bhuna-gerechten wat pittiger. Dan zijn de balti-gerechten nog wat pittiger en als je durft, waag je eens aan de vindaloo-gerechten! De raita, een yoghurtsausje met munt zal je redding zijn. Het komt wel eens voor dat gasten hem wel eens vragen om een gerecht klaar te maken die ze in India hebben gegeten. Voor de chefkok is dit geen probleem, dit vindt hij erg leuk om te doen. En het valt altijd goed in de smaak.

De gerechten bij De Kohinoor van India zijn ook voor vegetariërs ideaal, want er zijn érg veel heerlijke groentegerechten. De chefkok gebruikt namelijk verschillende soorten groenten zoals courgette, aubergine, champignons, pompoen of spinazie met Indiase kaas. Een keer wat anders dan die eeuwige groentetaartjes in andere restaurants!

De producten
‘Onze producten, zoals de Indiase kruiden, halen we uit Den Haag. Er zijn veel andere plekken maar deze vertrouw ik, want ze leveren de beste kwaliteit. Zij leveren door heel Europa. Elke vrijdag brengen ze producten die we nodig hebben. Rijst, kardemom, kruidnagel etc. Van een lokale groenteboer halen wij de groentes. Verse producten als aubergine, courgette en pompoen. Mensen moeten kunnen proeven dat het vers is en gezond. Vlees kopen we van een kippenboer, die weer een bekende is van de groenteboer. Vis bestel ik ook van tevoren bij de markt. Soms halen we vis uit Bangladesh, maar het is lastig om hier te krijgen.’

De Kohinoor van India in de toekomst
‘In de toekomst zou ik heel graag restaurants in heel Europa willen, maar dan moet iedereen verstand hebben van de kruiden en precies op dezelfde manier koken. Dat kan heel lastig zijn om waar te maken. Soms drijft de olie bijvoorbeeld bovenop de curry; door sommigen wordt dat in India of Bangladesh als heel normaal gezien. Dan is het een goede curry, maar ik wil dat zelf niet. Dus voor nu ben ik tevreden met wat ik nu heb. Het gaat goed en ik vind het nog steeds leuk. Ik ben heel streng als het over mijn eten gaat. Geld is niet belangrijk, het eten moet gewoon goed zijn. Als je goed eten hebt, blijven de mensen komen.’

Zo nu en dan experimenteert de chefkok met nieuwe dingen, zoals een Indiase high tea. Heerlijk gekruide Indiase chai tea met zoete Indiase lekkernijen. In zijn restaurant in Assen had hij het al eens geprobeerd. Mensen die het al gewend zijn vonden het heel lekker, maar voor de doorsnee Groninger zal het misschien nog wel een uitdaging zijn. Als ik jullie was, zou ik het gewoon eens proberen!

Verder zou de chef het restaurant ook beschikbaar willen stellen voor de lunch. Dan zou hij gerechten maken als biryani, kip- en sheekkebab opgerold in versgebakken naan. Helaas is personeel voor deze tijden lastig te vinden. Een leuk alternatief hiervoor zou India Day zijn, een dag waarop iedereen verschillende Indiase streetfood zou kunnen proeven.

De Kohinoor van India en FoodDrop
Voordat De Kohinoor van India aangesloten was bij FoodDrop, werden de gerechten wel bezorgd maar het behouden van bezorgjongens en de waarborging van de kwaliteit van de gerechten was nog wel eens lastig. Soms moest de chef zijn eigen vrienden bellen om te helpen. FoodDrop bood de ideale uitkomst. De chef hoeft zich geen zorgen meer te maken en de FoodDrop-bezorgers fietsen met veel plezier voor hem door de stad. De chef wil de kaart die op FoodDrop.nl staat ook uitbreiden door meer voorgerechten aan te bieden zoals samosa’s of onion bahjee. Ik kan zelf in ieder geval niet wachten!