Jullie kennen het wel. Even een patatje halen met een kroket erbij, een frikandel of een Grunneger aaierbal. Je hebt namelijk geen zin om te koken en je wilt zo snel mogelijk eten naar binnen schuiven. Het voldane gevoel is maar voor even, want als je gulzig die vette hap hebt verorberd, kom je in een emotionele achtbaan terecht. Waarom heb ik dat nou gedaan? Was dat echt nodig? En daar was Rob, eigenaar van The Foodspot, om je met zijn gezonde snackbar van de toekomst in een heel andere emotionele achtbaan terecht te laten komen. Want die kick krijg je, als je elke keer een gezonde en bewuste keuze maakt, die ook nog eens heel lekker is.

Kansen creëren
Eind februari vorig jaar begon Rob met The Foodspot. Hij was aan het hardlopen en ineens zag hij dat het pand aan de J.C. Kapteynlaan in Groningen leeg stond. Hij liep al langer met het idee rond om een takeaway te beginnen, maar dat idee lag een beetje op de achtergrond. Nu lees je dus wat hardlopen met de mindset kan doen want Rob dacht: ‘waarom eigenlijk niet gewoon nu?’ En hij greep zijn kans.

Rob was zelf vroeger opgegroeid in Drenthe en komt uit een echte horecafamilie. Zijn ouders hadden een horecabedrijf waar hij veel had meegeholpen en hij begon later aan de middelbare hotelschool, om uiteindelijk commerciële economie te studeren. Als afstudeerproject bedacht hij tafeltje-dekje, een bezorgservice die ouderen voorziet van een voedzame maaltijd. Dat was zo’n succes, dat hij zijn doelgroep wilde vergroten. Gezond, lekker en verantwoord eten is voor hem altijd al heel belangrijk geweest en deze visie kan hij delen met de verschillende mensen die bij The Foodspot over de vloer komen: studenten, werkenden, ouderen en gezinnen met kleine kinderen… Eigenlijk vrijwel iedereen die maar in de buurt woont.

Het grappige is, is dat FoodDrop bijna tegelijkertijd was begonnen met The Foodspot. The Foodspot is dan ook één van de eerste partners van FoodDrop. Op een dag kwam Jantine gewoon binnenlopen (ze woonde immers in de buurt) en vroeg of Rob zijn maaltijden wilde laten bezorgen. Hun visies, namelijk Groningen voorzien van gezond en verantwoord eten, kwamen zo overeen dat dit zorgde voor een vruchtbare samenwerking. In het afgelopen jaar zijn The Foodspot en FoodDrop allebei sterk gegroeid.

Het concept
Bij The Foodspot kun je maaltijden afhalen die gezond en verantwoord zijn, tegen een scherpe prijs. Zoals je bij de snackbar om de hoek heel gemakkelijk een vette hap haalt, is het net zo gemakkelijk en laagdrempelig om een volwaardige en voedzame maaltijd te krijgen bij The Foodspot. Het is niet zo supergezond dat je de calorieën maar op één hand kan tellen, maar het zit er net tussenin. The Foodspot maakt gezond eten toegankelijk voor mensen.

Het pand van The Foodspot is het verkooppunt, waar alle maaltijden gekoeld worden bewaard. Het eten wordt in een externe keuken klaargemaakt, gezien het pand te klein is om er zelf te koken. Alle hoofdgerechten en desserts worden door twee uitstekende koks bereid en de salades worden elke dag bij The Foodspot klaargemaakt. Als klant kan je ervoor kiezen om je maaltijd koud of warm mee te nemen. Thuis kan je het gerecht gegarandeerd twee dagen bewaren.

Het assortiment
De maaltijden die The Foodspot aanbiedt, zijn allemaal seizoensgebonden en elke week is er een weekspecial. Zo hebben ze al eens de zoete aardappelcurry met quinoa als special gehad, maar ook de heerlijke linzenburger. De klant kan dus elke week kennis maken met nieuwe gerechten. Ook is het mogelijk om vegetarische en veganistische maaltijden af te halen. Een erg breed assortiment dus, dat sterk internationaal gericht is. Het varieert van Portugees tot Aziatisch, tot zelfs een robuuste Westmallerstoof, die je weer lekker kan combineren met een tripelbiertje. Zo houden ze het interessant voor de klanten, maar ook voor de koks zelf.

Op de vraag of ze ook gerechten hebben die ze het hele jaar door verkopen, zegt Rob dat ze uitsluitend seizoensgebonden producten verkopen. ‘Mensen waren vooral in het begin teleurgesteld. Ze vonden bijvoorbeeld de daging rendang zo lekker, dat ze verontwaardigd waren dat we het assortiment hadden omgegooid. Nu is iedereen wel gewend aan het idee dat we steeds met het seizoen mee veranderen.’

Plannen voor de toekomst
In de toekomst wil Rob geen restaurant beginnen, maar meerdere vestigingen beginnen in verschillende woonwijken in Groningen. Dat idee vind ik dus geweldig, want dat betekent dat iedereen gewoon lekker om de hoek een gezonde maaltijd kan halen of laten bezorgen. Als een soort buurtwinkeltje. Zo kan Rob heel Groningen voorzien van zijn producten. Hij ziet een verandering in het levenspatroon van mensen: ‘iedereen is bewuster bezig met het milieu en het gezond houden van je lichaam. Dit doen wij zelf niet alleen met voeding, maar ook met onze verpakkingen. Die zijn natuurvriendelijk en recyclebaar.’

Namens Groningen zeg ik, bedankt Rob. Dat patatje doe ik mooi maar even niet.