Daar was ik dan op een woensdagochtend toen ik één van de meest excentrieke restaurants van Groningen binnenstapte: Wadapartja.  Meermaals heb ik mijn blik geworpen op het hippe en zelfs ietwat verrassend restaurant gelegen op het Zuiderdiep. Goh, die naam. Het dringt tot je door als je het hardop uitspreekt, vertelt eigenares Margreet. Margreet is een echte Groningse dame. Na een studie communicatie begaf ze zich in de marketingwereld tot ze de Randstedelijke files beu was en besloot terug te keren naar het hoge noorden. Er gaat tenslotte niets boven Groningen. Wél merkte ze al gauw dat er in Groningen een gebrek was aan leuke eettentjes. Het was allemaal of voor studenten, of heel chique. Daar moest verandering in komen en zo ontstond Wadapartja.

Creativiteit & duurzaamheid
Wadapartja doet het allemaal net even anders. Al vlug vertelt Margreet trots dat haar onlangs geboren dochter Loesje op de kaart staat. Dat klinkt cru maar dat is het niet. Loesje is namelijk een blondie, het ‘blonde’ alternatief voor een brownie.  De creativiteit spat er gelijk van af, maar dat moest ook wel toen Margreet 2,5 jaar geleden samen met haar vriend begon. Echt budget voor nieuw materiaal was er niet, dus besloten ze om gerecycled materiaal te gebruiken voor de inrichting. Zo tref je er van alles aan: houten tafeltjes uit India, een typemachine, kinderstoeltjes, tasjes, en bijzondere lampen. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het is er. Allemaal her en der opgepikt. Het leuke is dat alles wat er staat ook gekocht kan worden, en zelfs als ze het echt willen behouden krijgt de klant het uiteindelijk toch mee. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Door de samenwerking met Fooddrop wordt alles op een milieuvriendelijke wijze bezorgt en het liefst gebruiken ze ook duurzame producten uit de streek. De worsten op de borrelplank komen onder andere van Friberne varkens. Dat zijn varkens die een kruidenmix te eten krijgen met onder andere knoflook en jeneverbes. Het is gezond en de beestjes vinden het lekker. Ook is onlangs een veganistische curry toegevoegd aan het menu zodat er voor ieder wat wils is. Kiloknallerkip past niet bij Wadapartja en serveren ze daarom ook niet.

De gerechten
Er was weinig twijfel te bespeuren toen ik vroeg wat dé specialiteit van Wadapartja is. Dat is toch écht de bonenburger, een burger gemaakt van bonen en mais. Een burger die zelfs niet-vegetariërs wild enthousiast maakt en oh ja, de huisgemaakte nacho’s is ook een gerecht waar menig mens voor terugkomt.  Wadapartja haalt haar inspiratie uit alle regio’s van de wereld. Zo ook uit New York waar ‘Cookie dough’ tegenwoordig een hype is. Maar wat is dat dan? Nou heel simpel, het is ongebakken koekjesdeeg. Ik moest gelijk denken aan vroeger toen ik taarten bakte met mijn moeder en altijd één hapje van het deeg mocht maar beslist niet meer, want het was toch echt niet goed voor je. Er zullen ongetwijfeld meer mensen zijn die dit herkennen en ik was inmiddels heel erg nieuwsgierig geworden naar dit fenomeen en vroeg een bakje cookie dough. Omdat het geen rauw ei bevat is het wel eetbaar en ik moet zeggen dat ik er behoorlijk van genoten heb. Het deeg werd opgediend met een laagje gelatine, twee luchtige koekjes en wat spekjes. Tezamen een heerlijk dessert en zeker een aanrader.

Positiviteit
Als ik als dropper mijn bestelling kom ophalen bij Wadapartja valt één ding op. Het personeel is altijd enthousiast. Er worden veel grappen gemaakt en de open keuken heeft een prettige uitstraling richting de gast. Collegialiteit en plezier komt duidelijk tot uiting. Daarnaast wordt in november een comedy night georganiseerd en is er geregeld live muziek.

Tot slot
Wadapartja doet alles lekker op zijn eigen manier. Ze hebben de vrijheid om alles zelf te beslissen. Het interieur is geheel in eigen stijl, de kaart is gevarieerd en duurzaam, de naam is origineel en catchy en het personeel is enthousiast. Kortom: duurzaamheid, creativiteit, authenticiteit en positiviteit in één onderneming. Wat een klasse apart ja.